Att skaffa nya fönster?

Fönster släpper in dagsljus i våra hem och ger oss möjlighet att titta ut och se vad som händer utanför eller att beundra utsikten. Fönster ska vara barnsäkra, lufttäta, värmeisolerande och skydda mot buller utifrån. Det är också viktigt att fönstret är vackert eftersom det utgör en del av byggnadens arkitektur. Fönster utsätts ständigt för fukt, regn och vind och till sist kan man komma till ett stadie där man måste byta fönster. Eftersom dina fönster påverkar ditt hems uppvärmningskostnad och utseende så är det viktigt att du är noggrann i ditt val när du ska byta fönster. Du kan antingen byta fönster själv eller köpa tjänsten från ett företag.

Olika fönstertyper

Det första som du förmodligen måste ta ställning till när du ska byta fönster är vilken typ av fönster du ska använda. Alla olika typer av fönster har både för- och nackdelar. PVC-fönster, kallas också kompositfönster, är gjorda av ett lätt plastmaterial. De har lång livslängd och är mycket slitstarka. Försäljningen av PVC-fönster ökar ständigt, både i Sverige och i Europa, även om det är en ganska ny företeelse i Sverige jämfört med andra länder.  Aluminiumfönster är också populära eftersom de har väldigt lång hållbarhet och är vackra att se på. Det finns också fönster som kombinerar både trä och aluminium.

Att använda träfönster

Många som funderar på att byta fönster har många tankar och funderingar kring träfönster. Träfönster kan ha en mycket lång livslängd, ibland till och med längre än metall- eller plastfönster. Med rätt underhåll kan de faktiskt hålla mer än hundra år. De är relativt enkla att renovera och byta ut. Numera kan man få träfönster med tre skivor glas istället för med bara två som länge har varit vanligt. Treglasfönster har många fördelar, det isolerar bättre både mot buller och mot kyla.

Hur går ett fönsterbyte till?

När du ska byta fönster behöver du en del verktyg. Fogsvans, hammare, kofot, vattenpass, tumstock, borrmaskin, skruvdragare, skruvmejslar är alla oumbärliga när du ska byta fönster. Först ska det gamla fönstret tas bort, då brukar man behöva använda stämjärn och hammare. Sedan lyfter man försiktigt av fönstret från gångjärnen och lyfter in det nya fönstret i vägg-hålet. Man kan lyfta ur glasbågarna för att minska tyngden och på så vis skydda glaset. Det är viktigt att man noga kontrollerar med vattenpasset att fönstret verkligen sitter perfekt och helt rakt. Du kan också köpa in fönsterbyte som en tjänst, då slipper du utföra fönsterbytet själv. Det finns flera professionell fönsterrenoverare i Malmö att anlita om man bor i Skåne, annars är sökmotorer ett bra sätt att kunna rekommenderade företag som utför tjänster inom renovering.