Dagens lunch i Borås

Här delar Seppo med sig av två av sina mest efterfrågade rätter som han serverar på sin lunchrestaurang i Borås, restaurang Arom på Hultagatan. Kålpudding med lingon och potatis samt kålsoppa med frikadeller är två klassiska svenska husmansrätter. Båda rätterna serveras ofta som dagens lunch i Borås på Arom.

Kålpudding med lingon och potatis

Kålpudding är goda än vad det låter. Det vet alla som växt upp med en mamma eller mormor som lagat kålpudding till söndagsmiddag. För alla yngre eller utan den traditionen bjuder jag här på mitt recept. Vitkålen ska strimlas fint och sedan brynas på hög värme i olja. Det blir mycket vitkål så bryn den i omgångar, och låt den inte brännas vid. 5 minuter räcker innan du lägger över den i en stor bunke och föser i nästa omgång i pannan. När all vitkål är färdigbrynt, blanda med sirap, salta och peppra.

Nu är det dags för färsen. Lägg blandfärs i en mindre bunke och blanda med finhackad eller riven lök. Knäck i ett ägg, häll på lite japansk soja, vispgrädde, kalvfond och sirap. Salta och peppra och rör ihop. Smörj en ugnssäker form med smör. Täck botten med hälften av den brynta vitkålen. Täck den med all färs och bred sedan över resten av vitkålen på toppen. Grädda i 40 minuter och blanda ihop en grönsallad under tiden. Servera med rårörda lingon och njut!

Kålsoppa med frikadeller

Kålsoppa är en annan maträtt gjord på den nyttiga men lite bortglömda vitkålen, som blir extra matig och god med frikadeller i. Frikadellerna lagar du precis som du lagar köttbullar, men på kalv- eller fläskfärs. Kålsoppan blir godast om du gör den på både köttbuljong, hönsbuljong och grönsaksbuljong. Koka buljongen på 1,5 liter vatten och smaksätt med soja, och kryddpeppar. Tärna vitkålen och bryn den i smör i en kastrull eller stekpanna tills den blir mjuk. Lägg till lite sirap. Lägg sedan över kålen i kastrullen med buljong och låt koka i sammanlagt 20 minuter.

Frikadellerna gör du på kalvfärs eller fläskfärs som du blandar ihop med ägg, grädde, ströbröd, salt och vitpeppar. Rulla till små frikadeller och lägg dem i kastrullen efter tio minuter. Efter ytterligare 10 minuter på låg värme är kålsoppan färdig att servera!

Är du sugen på kålpudding eller kålsoppa med frikadeller till lunch? Håll koll på restaurang Aroms hemsida. Där hittar du veckans meny med Sveriges bästa dagens lunch i Borås.