Platser i hemmet där kameraövervakning bör användas

Platser i hemmet där kameraövervakning bör användas

Har du övervägt att införskaffa en eller flera säkerhetskameror för att öka säkerheten i ditt hem? Detta är fullt förståeligt då kameraövervakning kan bidra till att förebygga inbrott och hålla familjen och fastigheten trygg. Men var ska man egentligen placera kamerorna?

Oavsett vilket säkerhetssystem du väljer att införskaffa avgörs dess effektivitet till stor del på kamerornas placering. Här avslöjar vi därför ett antal utmärkta platser i hemmet för kameraövervakning.

Statistik på kameraövervakning i hemmet

Enligt statistik framtagen av ett amerikanskt säkerhetsföretag är detta de vanligaste platserna där inbrottstjuvar äntrar bostaden, och därmed bra platser att låta installera kameraövervakning på:

  1. Den primära ytterdörren (34 %)
  2. Fönster på nedervåningen (23 %)
  3. Sekundära ytterdörrar (22 %)
  4. Garaget (9 %)
  5. Källaren (4 %)

Vi antar att dess siffror för intrång i samband med inbrott överensstämmer med de här hemma i Sverige. Så med andra ord är dessa också de viktigaste för bostadsägare att skydda med hjälp av kameraövervakning.

Tips vid installation av utrustning för kameraövervakning

Eftersom hela 34 % av inbrotten sker via den huvudsakliga ytterdörren bör denna stå högst upp på din lista över platser i bostaden att övervaka. Placera gärna en kamera utomhus, helst i nivå med övervåningen om du bor i en bostad med två våningsplan. Anledningen till detta är att inbrottstjuven annars kan slå ut kameran innan denne tar sig in i din bostad. Om bostaden bara har ett våningsplan kan du istället försöka skydda den med hjälp av ett kompostgaller eller liknande. Allt du kan göra för att försvåra för inbrottstjuvar och förhala hela processen är positivt.

Vad gäller nästa plats i bostaden att skydda via kameraövervakning är det i princip jämnt skägg mellan fönstren på nedervåningen och eventuella sekundära ytterdörrar, såsom altandörrar. Värt att notera är att de fönster som inbrottstjuven troligtvis försöker att ta sig in igenom snarare är belägna lite avskilt och inte ut mot gatan. Detta gör det enklare för dem att undvika att upptäckas av förbipasserande. Placera därför gärna en kamera som riktas mot fönster som inte vetter ut mot gatan.

Genom att även skydda eventuella altandörrar eller liknande med kameraövervakning är du på god väg mot att uppnå en hög säkerhetsnivå.