Prova whisky för att lära dig mer om drycken

Har du bestämt dig för att ta steget från att bara konsumera den ädla drycken till att faktiskt bli en kännare? Då bör du börja prova whisky för att kunna analysera drycken och få en ökad förståelse för vad det faktiskt är du dricker. Oavsett om du nyligen har funnit denna dryck eller druckit den under flera decennier kan en sådan provning vara väldigt givande!

Tänk på att prova whisky vid flera olika tillfällen

Hur gör man då för att prova whisky, kanske du undrar? För att få ut mesta möjliga av en sådan provning bör du bland annat tänka på att:

  • Ta anteckningar. Det kan vara fördelaktigt att faktiskt anteckna vilka whiskysorter du faktiskt smakar under en whiskyprovning. Detta för att bättre hålla koll på de olika sorterna över tid. För även om du kanske har ett utmärkt minne kommer det vara lätt att minnas namnen på de olika sorterna. Detta efter att du har provat kanske hundratals olika sorter under åren. Ha därför för vana att ta anteckning i till exempel ett litet anteckningsblock eller dylikt.
  • Var uppmärksam på glasen. Du bör också vara uppmärksam på vilka sorts glas som används. Detta för att du ska kunna återskapa upplevelsen där hemma med dina egna glas. Allra helst bör ett litet tulpanformat glas med en bredare botten och en smalare mynning användas. Ett sådant ger ofta den allra bästa upplevelsen när du ska prova whisky. Men det finns förstås andra åsikter i denna fråga och egentligen finns det inga rätt eller fel.
  • Nöj dig inte med en enskild provning. Värt att notera är att du inte bör prova en viss sorts whisky vid enbart ett enda tillfälle. Försök istället att prova samma (och fler) sorter vid flera olika tillfällen. Det är väldigt fördelaktigt om du kan göra detta innan du ger ditt slutgiltiga omdöme. Till exempel kan du kanske upptäcka subtila noter som du tidigare har missat. Försök därför att få till åtminstone tre provningar med en och samma sort innan du nöjer dig.

Allra viktigast är dock att ha trevligt. Det är lätt hänt att du känner dig lite vilsen och skrämd som nybörjare. Men du bör inte låta dig avskräckas bara för att du kanske förnimmer andra smaknoter än vad de övriga deltagarna gör – det är trots allt ingen tävling!