Så kan du låna utan UC

Så kan du låna utan UC

Nu för tiden finns det många lån utan UC att välja bland. Många långivare har anpassat sig efter den starka efterfrågan på lån utan UC och erbjuder istället att göra kreditupplysningen via ett annat bolag. En kreditupplysning måste nämligen ändå alltid göras. Vi ska gå igenom vad lån utan UC innebär och hur du går tillväga.

Detta är UC

UC är namnet på det bolag som en gång i tiden hette Upplysningscentralen. Det är Sveriges största och äldsta kreditupplysningsbolag. UC grundades av storbankerna 1977 för att kunna förse bankerna med beslutsunderlag. UC arbetar fortfarande med kreditupplysningar men erbjuder även andra tjänster. För många betyder UC samma sak som kreditupplysning men det finns faktiskt andra kreditupplysningsbolag.

Det finns alternativ till UC

I Sverige är det främst Creditsafe och Bisnode som används istället för UC för kreditupplysningar. De använder en liknande metod som UC men deras kreditupplysningar ser lite annorlunda ut på vissa punkter.

Det kan finnas många anledningar till varför någon vill undvika UC. En vanlig anledning är att man inte vill att det ska synas på kreditupplysningen från UC att man sökt många lån. Varje gång du ansöker om ett lån registreras det nämligen på kreditupplysningen och det påverkar din kreditvärdighet. Om långivaren inte använder UC utan istället använder Creditsafe eller Bisnode lämnas inga spår. Dessutom är det inte sällan som själva lånet bara syns hos det kreditupplysningsbolag som förfrågan gjordes hos. Det beror på att kreditupplysningsbolagen bara tar med information från de banker och långivare som de samarbetar med.

En annan anledning till att inte använda UC är om man redan gjort många ansökningar där kreditupplysningen gjorts med UC. Genom att använda ett annat kreditupplysningsbolag kan man ha större chans att få lånet beviljat.

Mest snabblån utan UC

Informationen om att det går att låna pengar utan UC klingar fint i mångas öron. Fördelarna är ju tydliga. Haken är den att antalet långivare som gör kreditupplysning via ett annat bolag än UC är begränsat. Om du är ute efter ett snabblån kan du vara lugn. Det finns idag många snabblån och SMS-lån utan UC. Det finns även privatlån utan UC men de är inte så många. Bolån kan man givetvis inte söka utan UC eftersom storbankerna använder det bolag som de själva grundat.

Ofta ingen anledning att undvika UC

Även om det kan kännas skönt att undvika UC behöver de flesta inte oroa sig. I de allra flesta fall får man ansökan godkänd oavsett om UC används eller inte. Så länge man inte planerar att ansöka om ett bolån snart eller om man ansöker om många lån på en mycket kort tid kan man gott använda UC.