Assistansbolag i Sverige

I Sverige finns över tusen verksamma assistansbolag så som assistansberättigad bör du kunna finna ett bolag som passar just dig och dina behov. Ett seriöst assistansbolag bör förstå konceptet med självbestämmande och det bör vara lyhört för dina önskningar.

I Sverige finns ett flertal assistansbolag och som assistansberättigad kan det vara svårt att hitta rätt. Om du har rätt till assistans så är det troligtvis viktigt för dig att ditt assistansbolag är flexibelt när det gäller dina behov. De flesta assistansbolag i Sverige vet att det är viktigt med flexibilitet och har många olika lösningar för att kunna hantera olika typer av kunder. Du märker om det är ett bra assistansbolag om de är intresserade av att låta dig vara med och bestämma över din personliga assistans.

Idag finns över 15 000 personer som är berättigade till personlig assistans och assistansbolag är utspridda över hela Sverige. Under 2018 fanns det över tusen assistansbolag som har fått tillstånd att bedriva verksamhet av Inspektionen för vård och omsorg, IVO. Om du önskar så kan ett assistansbolag ta hand om allt, men om du vill vara delaktig i att utforma upplägget för din personliga assistans så bör assistansbolaget vara lyhörd för det. 

De flesta assistansbolag i Sverige är seriösa och önskar att kunden är med och utformar den personliga assistansen. Det kommer en del administration med den personliga assistansen. Detta kan de flesta assistansbolag i Sverige sköta åt dig. Du som är i behov av personlig assistans och vill kontakta ett assistansbolag i Sverige ansöker om assistans via din kommun eller via Försäkringskassan. De kommer sedan att göra en bedömning av om du kan få personlig assistans och hur mycket assistans du har rätt till. Att få personlig assistans utförd i hemmet kan vara något väldigt privat och det är viktigt att du som är assistansberättigad trivs med din personliga assistent. De flesta assistansbolag i Sverige förstår detta och gör ofta sitt yttersta för att ge dig den hjälp du behöver. Om du är missnöjd med något se till att kommunicera det till ditt assistansbolag. Många assistansbolag i Sverige utvärderar kontinuerligt sin verksamhet för att kunna hålla en hög nivå och ha nöjda kunder.