Tandläkare i Norrköping

Tandläkare i Norrköping

Dags för det årliga tandläkarbesöket? För dig som bor i Norrköping finns många bra kliniker att välja på. Förutom den stora Folktandvården kan du även hitta mindre privatägda mottagningar. En grundundersökning av tänderna kostar ungefär 750 kronor, men det kan naturligtvis bli dyrare beroende på om något ska göras. Många har tandsten som måste tas bort, andra har karies. När du besöker tandläkaren någon gång per år får du chansen att upptäcka om du har början på hål eller någon annan komplikation som du hinner åtgärda innan det är försent. Du bör aldrig vara dumsnål när det kommer till tandvården eftersom tändernas hälsa hör ihop med stora delar av vårt välbefinnande. Visste du till exempel att en dålig tandhygien är kopplad till en rad svårare sjukdomar?

Vanliga åkommor

Vissa saker är vanligare än andra när man besöker tandläkare i Norrköping. Bland annat tandsten och karies. Tandsten är bakterier som klumpat ihop sig och som i kombination med saliven gör dem hårda. Detta är inget farligt men ska tas bort när du besöker tandläkaren. Det finns två sorters tandsten. Den vanliga varianten är den som sitter på tändernas insida. Det finns dock en annan variant av tandsten som får fäste i tandköttsfickorna. Denna är otroligt viktig att få bort snabbt eftersom den annars kan orsaka tandlossning.
Karies är också väldigt vanligt och beror på att bakteriers syra fräter på tändernas emalj, då bildas ett hål i tanden. Man kan märka att man har karies genom att tänderna ilar eller isar. Detta brukar ske när hålet redan blivit relativt djupt. När du besöker din tandläkare i Norrköping med jämna mellanrum slipper du otrevliga överraskningar. Då ser tandläkaren, både genom sin expertis men också genom röntgen, om du har påbörjan till hål. Med andra ord kan du hinna upptäcka tidigt utvecklad karies i tid och därmed få bort det.

Så undviker du karies

Förutom att regelbunden och noggrann tandborstning är A och O för att undvika karies, finns det även några andra saker du kan göra. Bland annat ska du undvika att småäta under dagen och du ska även undvika att äta sötsaker i allmänt då sockret angriper tandens emalj.