Hitta takläggare

Asfaltsläggare, takläggare, murare…. Tyvärr kan listan göras lång på yrkesgrupper där oseriösa företag (och enskilda personer) utger sig för att ha kunskap som de definitivt inte besitter. Det handlar då inte enbart om att de säljer in sina tjänster för ett lågt pris utan att de även ibland ”tvingar sig på” och kräver avtal som inte kan brytas. Detta inte minst mot äldre som inte klarar av att stå emot pressen. Det visade sig exempelvis i Stockholm år 2018.
För att hitta seriösa takläggare i Stockholm finns bland annat denna sida med fakta.

Så går de tillväga

I Stockholm uppträdde en ”takläggare” under 2018 som tog kontakt med personer i deras hem för att ”gratis” inspektera deras tak. Vid de flesta fallen kom personen fram till att en renovering behövde göras och kunde då snabbt ta fram en offert som kunden förväntades skriva under. Generellt går det mycket snabbt och takläggaren hävdar att det är bråttom. Men det är inte bråttom – det är det sällan. Genom att stressa fram ett beslut hinner personen inte tänka efter och ifrågasätta behovet. Dessutom läser man sällan igenom avtalet och inser efteråt att man inte kan bryta det. När väl arbetet är igång kan företaget kräva att personen ska betala hela summan.

Så undviker du oansvariga takläggare

Det enklaste sättet att undvika oseriösa företag är att:

  • Teckna inte avtal med säljare som söker upp dig i ditt hem
    Har du behov av en takläggare kan du kontakta dem – precis som med alla andra hantverksyrken. Hur många elektriker eller snickare har kommit hem till dig?

  • Be om offert från flera
    De kunder som blev lurade i Stockholm hade inte kontaktat andra takfirmor i Stockholm utan enbart litat på de som kom till dörren. Det är ett stort misstag. Om en firma säger att taket behöver ”lagas akut” så hinner du ändå ringa till någon annan takfirma och be dem ge dig en gratis offert. För att kunna ge offerten kommer de komma till dig och inspektera taket. Därmed ges en gratis andra åsikt om takets hållbarhet och kondition.

  • Kolla upp företagets historik
    Det är sälla som dessa blufföretag lever länge. Därmed är det en trygghetsväg att kontrollera hur länge företaget funnits på den svenska marknaden. Be om deras organisationsnummer och använd Allabolags.se för att kolla upp företaget. Men kom även ihåg att oseriösa företag ibland använder sig av andras organisationsnummer.

Söker du en seriös takläggare? Se på erfarenhet, ålder på marknaden, referenser och omdömen.