Kösystem som ger kunden mervärde

Kösystem som ger kunden mervärde

Ingen gillar att stå i kö, det skapar ofta stress och dålig stämning. Med rätt sorts kösystem kan dock kundflödet flyta på betydligt bättre och samtidigt skapa mervärde för kunden. Om en verksamhet ofta har långa köer kan exempelvis ett kösystem med nummerlappar vara att föredra. Då slipper kunderna stå i ett led under lång tid och istället fortsätta shoppa i butiken eller sätta sig en stund och vänta. Beroende på vilka önskemål och krav som verksamheten har, finns såväl mindre som mer avancerade kösystem. Ett enkelt system med nummerlappar fungerar i en medelstor butik. Är det flera hundratals kunder kan det dock vara bättre att överväga ett kösystem med sms-notiser. Kunderna får då ett sms med nummerlappen och sedan en notis när det är dags att gå till kassan.

Kundresan blir bättre med rätt kösystem

I en butik är kundens resa otroligt viktig och börjar när personen kliver in i entrén. Personen går vanligtvis en bana (hur banan ser ut varierar mellan olika verksamheter) som avslutar vid tidningarna, godiset och kassorna. Det finns alltid en tanke med vilka varor som ligger på vilken hylla, exempelvis hittar du sådant som butiken mest vill sälja i ögonhöjd. Den här sortens handels-psykologi kan med fördel kombineras med kösystem. Under tiden kunden köar kan butiken dra nytta av det genom merförsäljning.

Kösystem inom bostadsmarknaden

När man pratar om kösystem inom bostadsmarknaden syftar man på att efterfrågan är större än utbudet. Med andra ord står hundratusentals människor i kö till olika bostäder. Kösystemet inom bostadsmarknaden har ofta olika krav för att man ska kunna gå med. Bland annat ska följande krav efterföljas:

  • Du ska vara minst 18 år
  • Du ska ha varit folkbokförd i gällande kommun senaste två åren
  • Du ska själv anmäla intresse för visning
  • Vanligtvis får den som står i bostadskö ett poäng varje år som hen stått i kö. Med åren blir det många poäng och det är vanligtvis den med högst poäng (den som stått längst i kön) som blir erbjuden ett bostadskontrakt.

Hur reglerna för bostadskön ser ut kan variera beroende på var i landet du bor. I storstäder som Stockholm och Göteborg är bostadsköerna enorma. I en undersökning som gjordes i början av 2020 visade det sig att närmare 675 000 människor köar för att få ett bostadskontrakt i Stockholm. Den genomsnittliga väntetiden är drygt tio år.