Varför erbjuds mikrolån?

Idag finns ett flertal företag som erbjuder så kallade mikrolån utan ränta och avgifter. Det går alltså att låna pengar utan behöva betala tillbaka mer än det lånade beloppet. Rent ekonomiskt är detta inte något lönsamt att erbjuda. Men för att förstå varför företagen erbjuder denna lösning måste man se på det mer långsiktigt.

För det första är det ett lönsamt sätt att marknadsföra företaget på. Att det just handlar om marknadsföring syns på att det oftast enbart är nya kunder som får detta erbjudande. Har man aldrig tagit lån hos företaget ger de ett gratis lån som första lånet. Därmed testar låntagaren just detta låneföretag och chansen att man sedan återkommer är stor. Detta trots att man då behöver betala ränta och eventuella avgifter.

Finansmarknadsföring

Den andra punkten handlar även den om marknadsföring. Företag får inte skicka ut adresserad reklam om inte personen har varit kund hos dem eller på annat sätt godkänt att de får marknadsföra sina tjänster mot denna person. Genom att man tagit ett gratis lån får låneföretaget därmed personens adress och mail och även möjligheten att skicka reklam gällande olika låneerbjudanden. Detta kan självklart sägas upp av låntagaren men så länge som det inte sägs upp kan marknadsföring ske.

Den tredje punkten är att även gratis lån kan bli lönsamma lån. Ett gratis lån är nämligen enbart gratis så länge som pengarna betalas tillbaka i tid. Den person som inser att inte lånet hinner betalas tillbaka i tid kan hos vissa långivare välja att förlänga lånet. Man får då exempelvis en månad extra på sig att betala hela skulden. Men att få denna förlängning kostar pengar och under denna månad läggs även ränta på skulden. Därmed har lånföretaget fått inkomst då lånet inte längre är gratis.

Söker du fakta och info om ekonomiska frågor är konstanten.se en bra källa! Här finns det mesta som rör ekonomi.